Βιογραφία Μεγάλου Αλεξάνδρου

Ο Μέγας Αλέξανδρος ή Αλέξανδρος Γ' ο Μακεδών υπήρξε Βασιλεύς Μακεδόνων, Ηγεμών της Πανελλήνιας Συμμαχίας κατά της Περσικής αυτοκρατορίας, των Φαραώ της Αιγύπτου, Κύριος της Ασίας και βορειοδυτικής Ινδίας, οι κατακτήσεις του οποίου αποτέλεσαν την θεμέλιο λίθο των βασιλείων των Επιγόνων του.Γεννήθηκε στην Πέλλα της Μακεδονίας Ιούλιο του 356 π.Χ.
Πατέρας του ο βασιλιάς Φίλιππος Β' και μητέρα του η Ολυμπιάδα κόρη του βασιλιά των Μολοσσών της Ηπείρου Νεοπτόλεμου Α'.

Ο πατέρας του φρόντισε με επιμέλεια για την ανατροφή και μόρφωση του γιού του και για το λόγο αυτό προσέλαβε ως παιδαγωγούς τρείς σπουδαίους άντρες. Τον Ηπειρώτη Λεωνίδα οπαδό της σπαρτιατικής αγωγής.Αυτός ήταν που διεύθυνε και την εκπαίδευση του. Τον Λυσίμαχο απο την Ακαρνανία που έμαθε στο μικρό Αλέξανδρο την αγάπη στα Ομηρικά Επη και τον Αριστοτέλη τον μεγαλύτερο φιλόσοφο που του δίδαξε την τέχνη της πολιτικής,την αγάπη στα βιβλία και τα μυστικά των φυσικών επιστημών.

Το 340 π.Χ. ο Αλέξανδρος σταμάτησε τις σπουδές του και γύρισε στην Πέλλα, όπου πήρε ενεργό μέρος στην πολιτική ζωή της Μακεδονίας. Κατά τις εκστρατείες του ο Φίλιππος εμπιστευόταν την διοίκηση της Μακεδονίας στον Αλέξανδρο. Σε ηλικία 16 χρονών και ενώ ο πατέρας του έλειπε στο Βυζάντιο, κατέστειλε μια εξέγερση Θρακών. Κατά την μάχη της Χαιρώνειας, το 338 π.Χ., ο Φίλιππος συνέτριψε τις ενωμένες δυνάμεις Αθηναίων και Θηβαίων, με τον Αλέξανδρο επικεφαλής του ιππικού. Μετά από την ήττα των Αθηναίων πήγε στην Αθήνα ως αντιπρόσωπος του πατέρα του.

Στα 337 π.Χ., ο Φίλιππος χώρισε την Ολυμπιάδα και μνηστεύτηκε την όμορφη Κλεοπάτρα. Αυτό προκάλεσε αναστάτωση στις μέχρι τότε αρμονικές σχέσεις του Αλέξανδρου με τον πατέρα του και ανάγκασε τον νεαρό να αυτοεξοριστεί στην Ήπειρο μαζί με την μητέρα του. Μετά από ένα χρόνο πατέρας και γιος συμφιλιώθηκαν, αλλά ο Φίλιππος την ημέρα του γάμου του με την Κλεοπάτρα δολοφονήθηκε.

Σε ηλικία 20 ετών ανέλαβε τον θρόνο μετά την δολοφονία του πατέρα του.Ο ίδιος ο στρατός τον ανακήρυξε την ίδια μέρα βασιλιά γνωρίζοντας τις ικανότητες του απο την εκστρατεία στην Θράκη αλλά και την μάχη της Χαιρώνειας όπου ο Αλέξανδρος κατατρόπωσε τους Θηβαίους.
Αφού σιγούρεψε τον θρόνο του απο τους εσωτερικούς εχθρούς μέσα απο συνεχείς μάχες κατόρθωσε να ενώσει όλες τις Ελληνικές πόλεις εκτός της Σπάρτης στο συνέδριο της Κορίνθου όπου και αναγνωρίστηκε ως "ηγεμόνας των Ελλήνων".

Το 334 π.Χ ξεκίνησε επικεφαλής 37.000 αντρών (32.000 πεζούς και 5.000 ιππείς) την εκστρατεία στην Ασία. Μέσα σε 10 χρόνια η κατάλυση της Περσικής αυτοκρατορίας ήταν γεγονός και οι κατακτήσεις του Αλέξανδρου είχαν δημιουργήσει ένα αχανές κρατος που εκτεινόταν απο την Αδριατική και έφθανε ως τον Ινδικό Καύκασο και τον Ινδό ποταμό.
Εκτός απο τις κατακτήσεις του ο Αλέξανδρος προώθησε και τον Ελληνικό πολιτισμό ιδρύοντας όπως αναφέρει ο Πλούταρχος 70 πόλεις μεταξύ των οποίων 16 που έφεραν και το όνομα του.

Ο Αλέξανδρος παντρεύτηκε τρείς φορές.Η πρώτη του σύζυγος ήταν η Ρωξάνη κόρη του βασιλιά Οξυάρτη με την οποία απέκτησε και έναν γιο που όμως δολοφονήθηκε σε ηλικία 12 ετών απο τον Κάσσανδρο,θύμα της διαμάχης των στρατηγών για την διαδοχή.
Η δεύτερη ήταν η Στάτειρα κόρη του Δαρείου του Γ' και τελευταία η Παρύσατις κόρη του βασιλιά της Περσίας Αρταξέρξη του Ώχου.

Την άνοιξη του 323 π.Χ επιστρέφοντας στην Βαβυλώνα και σε ηλικία 33 ετών ο μεγάλος Ελληνας στρατηλάτης θα αφήσει την τελευταία πνοή του. Μεταφέρθηκε στην Αίγυπτο όπου ετάφη στην Αλεξάνδρεια.Υπάρχουν ακόμα και σήμερα υπόνοιες μεταξύ των ιστορικών για ενδεχόμενη δολοφονία του. Αλλά η αποδεκτή άποψη ήταν ότι ο οργανισμός του τελικά δεν άντεξε απο τις κακουχίες και τα τραύματα.

Ο Μέγας Αλέξανδρος έριξε το φράχτη που χώριζε την Ευρώπη από την Ασία, έκανε την Ελλάδα να ταυτιστεί με την τότε Οικουμένη και μεταλαμπάδευσε τον Ελληνικό Πολιτισμό στην Ανατολή. Αμέσως μετά το θάνατό του έγινε μυθικό πρόσωπο, από την Ινδία μέχρι τον Ατλαντικό, ακολουθώντας διαφορετικά πρότυπα σε κάθε λαό. Οι Πέρσες φαντάστηκαν ότι ήταν γιος του Δαρείου, ενώ στην Αίγυπτο ότι ήταν γιος του Νεκτανεβώ του τελευταίου βασιλιά της Αιγύπτου. Στην Αραβοπερσική παράδοση ο Αλέξανδρος ονομάζεται Σικαντέρ στα περσικά και Ισκαντάρ στα αραβικά και έχει την προσωνυμία «Δίκερως» , λόγω της εμφάνισής του σε νομίσματα με κέρατα κριού, κατά το αιγυπτιακό πρότυπο αφού θεωρούνταν γιός του Άμμωνα. Υπάρχουν αρκετές φυλές (πχ. Καλάς) στα μέρη που πέρασε ο Αλέξανδρος που περηφανεύονται ότι είναι απόγονοι στρατιωτών του Αλέξανδρου.

1 σχόλια:

  1. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΣΑΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ.ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑΕΝΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ.ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή